Coaching bij veranderingen, verlies, stress, burn-out en hoogsensitiviteit
De lege plaats aan tafel

De lege plaats aan tafel

De feestdagen zijn voor rouwenden die een geliefde moeten missen, vaak treurdagen. Niet alleen de kerstdagen, ook andere bijzondere dagen, zoals verjaar-, trouw- en sterfdagen. Juist op die dagen zijn het verlies en het gemis nog meer aanwezig.

©Adobe Stock

De lege plaats aan tafel lijkt nog leger dan anders, en tegelijkertijd is degene die er niet meer is meer dan ooit aanwezig. Vooral bij alle eerste keren. De eerste keer zonder oma, bij wie je als gezin zoveel jaren kerst vierde. De eerste oud en nieuw zonder je geliefde, die je de vorige keer nog van ganser harte een gelukkig en gezond nieuw jaar wenste. De eerste keer jarig na het overlijden van je ouders, aan wie je je geboortedag te danken hebt. De eerste trouwdag zonder je partner. Dat hakt erin.

In coronatijd komen die dagen nog harder aan, omdat niet alleen de doden ontbreken, maar in veel gevallen ook anderen die er onder andere omstandigheden wel bij waren geweest. De tafel is al zoveel leger dan anders, waardoor die lege plaats nog meer opvalt. Rouw tijdens de kerstdagen is nog rauwer.

Nieuwe tradities

Zeker als je je bewust bent van de laatste keren, kun je tegen de eerste keren enorm opzien. Vorig jaar was voor mijzelf de eerste kerst zonder mijn ouders, na een aantal uiterst beladen laatste kersten. Ik zag er zo tegenop dat ik er toen voor heb gekozen om die dagen compleet anders in te richten en ben op vakantie gegaan. Dat heeft me ontzettend goed gedaan. Nu, de tweede kerst zonder mijn ouders, valt het me al veel minder zwaar. Het gemis blijft, maar de scherpe randjes zijn eraf.

Op dit moment is op vakantie gaan natuurlijk geen optie, maar de dagen anders inrichten kan wel. Als bepaalde tradities juist nu heel pijnlijk zijn, maak dan nieuwe tradities door de dingen net een beetje anders te doen. Dat hoeven geen grote veranderingen te zijn. Ging je met kerst altijd wandelen in het bos, ga dan nu eens naar het strand. Ging je met je gezin gourmetten bij oma, maak dan nu eens een borrelplank met allemaal lekkere hapjes. Zat je de hele dag met zijn allen te Monopolyen, zet dan nu eens een ander spel op tafel. Kies wat voor jezelf en de anderen op dit moment gepast is.

Plan met je gezin, familie of vrienden hoe je dagen wilt doorbrengen en zorg ervoor dat er mensen bij je zijn die je na staan, en bij wie je verdriet kunt tonen. Plan geen grote dingen en verdeel en doseer taken, want rouwen is al vermoeiend genoeg. Door je voor te bereiden – je weet immers vooraf al dat het moeilijk kan worden – word je op de dagen zelf minder overvallen door het verdriet en de emoties. Doe trouwens wel een beetje voorzichtig met alcohol.

Troostende symbolen

Iets symbolisch doen op bijzondere dagen, kan enorm troostend zijn. Voor mij was het bijzonder troostend om op de trouwdag van mijn ouders hun as samen te voegen. Op de eerste verjaardag zonder mijn ouders heb ik een fles wijn opengetrokken uit mijn geboortejaar, die mijn vader al die tijd had bewaard (niet meer te drinken trouwens). Met kerst zou je symbolisch een kaars, een foto of bloemen kunnen neerzetten op de lege plaats, of elk een herinnering op een kaartje te schrijven en die in de kerstboom hangen.

Herinneringen ophalen met je geliefden aan degenen die er niet meer zijn, schept sowieso verbinding en biedt troost. Zonder liefde was er immers geen verdriet en gemis… Dat kan verdrietig lijken, maar het gemis is levendig aanwezig. Door dat benoemen mag het er ook zijn. Niets ongemakkelijkers dan een onderwerp krampachtig vermijden. Door over onze geliefden te praten, hen in liefde te herinneren, zijn ze er toch een beetje bij.

Kijk hier als je meer wilt weten over mij of hoe anderen de coaching hebben ervaren. Wil je meer informatie over de mogelijkheden of een afspraak maken, neem dan contact op. Je krijgt altijd binnen 24 uur een reactie.