Coaching bij veranderingen, verlies, stress, burn-out en hoogsensitiviteit
M-Press Coaching

Over coaching

Ieder mens loopt tegen gebeurtenissen aan die zijn of haar veerkracht danig op de proef stellen. Tegenslagen, verliezen en onzekerheid kunnen stress veroorzaken en diepe wonden slaan. Tijd heelt de wonden niet, dat moet je zelf doen. Rouwen en verwerken zijn niet voor niets werkwoorden. Samen kijken we waar je tegenaan loopt, wat jij nodig hebt en hoe je weer verder kunt.

© Adobe Stock

Coaching is volgens de Dikke Van Dale “begeleiding van personen (of organisaties), met name om hen te ondersteunen in hun functioneren”. Je functioneren kan ernstig verstoord worden door ingrijpende gebeurtenissen, verliezen en stress. Die beïnvloeden je totale zijn. Het raakt je verstandelijk, lichamelijk, emotioneel, geestelijk en sociaal. Je kunt dusdanig uit balans worden gebracht dat je het gevoel hebt dat je de weg kwijt bent.

Tegenslagen en verliezen horen bij het leven. Ze vormen je en kunnen je verder helpen, sterker maken. Maar het gaat niet vanzelf. Verwerken kost tijd en het is hard werken om het verdriet erover te kunnen ervaren, jezelf te hervinden en te helen. “Het een plekje geven” bestaat volgens mij niet. Je kunt wel je eigen plek opnieuw vormgeven.

Lees ook Waarom ‘het een plekje geven’ niet werkt

Professionele begeleiding kan je helpen er mee om te gaan, het te dragen en je leven weer op te pakken. Ik kan het verleden niet ongedaan maken, ik kan je verlies en je pijn niet wegnemen, maar ik kan je wel coachen naar de uitgang van het doolhof, je een spiegel voorhouden waarin je met milde ogen naar jezelf, je verleden en je toekomst kunt kijken, je helpen je perspectief te veranderen en je veerkracht te herstellen en je begeleiden bij het (her)vinden van je eigen weg.

Dat vergt ook van jou als coachee iets. Ben je bereid te investeren in jezelf en je toekomst? Ben je gemotiveerd om de verbinding aan te gaan? Ben je bereid open en eerlijk naar jezelf te kijken (waarbij je soms ook kanten van jezelf tegenkomt die je misschien niet zo leuk vindt)? Durf je je patronen, overtuigingen en emoties onder ogen te zien? Ga je dat alles maar liever uit de weg, dan heeft coaching waarschijnlijk weinig zin.

Zorg goed voor jezelf
Jij bent alles wat je hebt

Janis Joplin

Het is bekend dat mensen die adequate support ontvangen bij stress en verlies, zich beter voelen omdat ze zich geholpen, gezien en gehoord voelen (Servan-Schreiber, 2006). Tegelijkertijd lopen mensen die geen of misplaatste support ontvangen meer risico’s vast te lopen in de transitiecurve van het (rouw)proces. Je verhaal en ervaringen delen met iemand buiten de eigen relaties, gezin, familie of werkkring – die immers ook hun eigen proces hebben – kan enorm helpen. Misschien heb je genoeg aan alleen praten, de dingen op een rijtje krijgen. Misschien is er meer nodig.

We beginnen altijd met een kennismakingsgesprek, waarin we van beide kanten kijken of er een klik is. Vervolgens gaan we kijken naar wat verlies, stress en/of hoogsensitiviteit met jou doen en hoe ik je kan helpen.

Ik werk vanuit een narratief, systemisch en existentieel perspectief, waardoor je weer de auteur van je eigen leven kunt worden. Dat betekent dat we samen kijken naar wat de oorzaken en gevolgen zijn van je stress, naar wie en wat je bent verloren en vooral ook naar de relatie. Dat doen we niet alleen door te praten, maar ook door op een veilige en verantwoorde manier naar je gevoel en je emoties te gaan, zodat je er beter mee leert omgaan.

Als gediplomeerd en gecertificeerd coach en counselor ben ik ingeschreven bij het kwaliteitsregister StiR en aangesloten bij beroepsorganisatie NOBCO en de Vereniging van Erkende Stress- en Burn-outcoaches VESB. Je kunt me ook vinden op Coachfinder.

 

Kijk hier als je meer wilt weten over mij of hoe anderen de coaching hebben ervaren. Wil je meer informatie over de mogelijkheden of een afspraak maken, neem dan contact op. Je krijgt altijd binnen 24 uur een reactie.