Coaching bij veranderingen, verlies, stress, burn-out en hoogsensitiviteit
M-Press Coaching

Over verlies

Geen verlies is hetzelfde, maar elk verlies is gevoelig. Verlies is de natuurlijke tegenhanger van liefde. Het zijn twee kanten van dezelfde medaille. Rouw is de prijs die we betalen voor verbinding en hechting. Door stil te staan bij het verlies, kan er langzamerhand beweging ontstaan en kan de liefde weer stromen.

Onder verlies verstaan we ‘het kwijtraken van één of meerdere elementen uit je bestaan en daarmee het kwijtraken van het houvast dat je eraan ontleent’. Het overkomt ons allemaal, niemand blijft ervan bespaard. Alleen hebben verschillende soorten verlies op een verschillende manier impact en gaat iedereen er anders mee om.

Er zijn veel verschillende soorten en vormen van verlies. Het eerste waar je aan denkt is door overlijden. Daar zijn al veel schakeringen in: je ouders, je partner, je broer of zus, je (ongeboren) kind, je geliefde huisdier, een vriend(in) of collega. Het overlijden kan verwacht of plotseling zijn, als gevolg van ziekte, door een ongeluk of door opzet. De manier van overlijden kan van grote invloed zijn.

Lees ook Boeken over verlies

Maar verlies is niet alleen door overlijden. Ook burn-out, scheiding, ontslag, pensioen, verhuizing, een inbraak, faillissement, misbruik, dementie of de overgang zijn vormen van verlies. Je kunt zelfstandigheid of gezondheid verliezen, van jezelf, je partner of iemand in je directe omgeving. Bij een ingrijpende en/of ongeneeslijke ziekte start er vaak al in een vroeg stadium een rouwproces. Je kunt zelfs rouwen om iets wat er nooit was, zoals aandacht, geborgenheid, erkenning.

 

Wie aan niets is gehecht, heeft geen verlies te vrezen

Lao-Tse (Chinees filosoof)

 

Verlies kan oud, nieuw en toekomstig zijn, meervoudig of enkelvoudig, zichtbaar of onzichtbaar, permanent of tijdelijk, verwacht of plotseling. Verlies komt hoe dan ook hard aan en zet veel in beweging. Verlies ontregelt je en veroorzaakt enorme stress. Als iets of iemand uit je omgeving wegvalt, verandert de dynamiek: alles staat op zijn kop, niets is meer hetzelfde. Verlies zet ook een rouwproces in gang, waarbij je door verschillende stadia en emoties gaat, die in elkaar overlopen en door elkaar heen kunnen vliegen.

“Het een plaatsje geven” gaat je niet helpen. Dat kan volgens mij ook niet: je kunt het verlies niet ergens in een stoffig hoekje in de kast zetten. Want wie of wat je ook verliest, de relatie blijft bestaan, zij het in een andere vorm. Ook iemand (of iets) die er niet meer is, blijft deel uitmaken van je systeem. Alleen jij krijgt een andere rol, jij moet verder. Het gaat er dus om de relatie een nieuwe invulling te geven. Daar kan coaching je bij helpen.

Ook jaren na een verlies kan het nog steeds of opnieuw een rol spelen, bijvoorbeeld door een nieuw verlies of doordat er eindelijk wél ruimte is om te rouwen. Het is ook mogelijk om al vóór een daadwerkelijk verlies, bijvoorbeeld tijdens een terminaal ziekteproces, hulp te vragen van een coach die je begeleidt in jouw proces. Het is dus nooit te vroeg of te laat om een rouwcoach in te schakelen.

Vormen van verlies per biopsychosociale component (Herman de Mönnink)

Kijk hier als je meer wilt weten over mij of hoe anderen de coaching hebben ervaren. Wil je informatie over de mogelijkheden, tarieven of een afspraak maken, neem dan contact op. Je krijgt altijd binnen 24 uur een reactie.