Coaching bij veranderingen, verlies, stress, burn-out en hoogsensitiviteit
Rouw is geen sprint, maar een marathon

Rouw is geen sprint, maar een marathon

Onlangs kwam er een mevrouw bij me voor een kennismakingsgesprek. Ze was de wanhoop nabij. “Het is nu acht maanden geleden en ik wil dat het stopt. Het moet maar eens klaar zijn. Kun je me helpen het te laten ophouden?” Mijn antwoord was niet wat ze had gehoopt. “Nee, dat kan niet. Er is geen versneller, geen quick fix of verdwijntruc voor rouw, en helaas ook geen aan/uit-knopje.”

© Adobe Stock

Dat had ze ook al van andere rouwcoaches en -therapeuten gehoord, maar dat was niet waar ze genoegen mee nam. Ze kon niet meer. De pijn en het verdriet om het verlies van haar man, haar maatje, was ondraaglijk. Haar liefde voor hem was zo groot en allesomvattend geweest, dat ook de rouw groot en allesomvattend is. Dat is de ellende van liefde. Rouw is de prijs die we betalen voor liefde.

Dat was ook precies het enige antwoord dat ik haar kon geven. “Ik kan je pijn en je verdriet niet minder maken of wegnemen. Ik kan het verlies niet ongedaan maken. Ik kan je alleen helpen ermee te leren leven, het draaglijk te maken. Maar dat gaat niet van de ene op de andere dag. Dat kost tijd. Ik kan de klok niet stilzetten of zomaar vooruit draaien in de hoop dat het dan weg gaat, en de klok terugdraaien kan al helemaal niet. Je leven wordt nooit meer zoals het was, het oude normaal komt niet meer terug. Je zult stapje voor stapje moeten leren leven met het nieuwe normaal. Dat is waar ik je wel bij kan helpen.”

Rouw is niet het probleem maar de oplossing

Het hele punt van rouw is dat het gezien wordt als een probleem, dat zo snel mogelijk opgelost moet worden. Dat is het niet. Rouw is niet het probleem, maar de oplossing, de weg naar een nieuwe werkelijkheid. Rouw is het pijnlijke, rauwe maar natuurlijke proces van onthechting van iemand van wie je houdt.

De liefde gaat niet weg, maar die persoon komt niet terug. Dat is dus enerzijds een kwestie van voorzichtig loslaten, zodat je anders vast kunt houden. De leegte die iemand achterlaat, zal nooit opgevuld kunnen worden. Je zult moeten leren leven met dat gat. Dat is een vreselijke gedachte, want daarmee erken je dat je verlies en je verdriet precies zo groot en zo erg zijn als je denkt en voelt.

Rouw heeft zijn eigen tempo

Net als liefde is rouw verwarrend, ongrijpbaar en onvoorspelbaar. In het begin is het vreselijk heftig, maar uiteindelijk vindt het zijn stroom en wordt het geïntegreerd in je leven. En ja, helaas, dat kost tijd. Dat gaat meestal niet vanzelf.

Rouw is geen sprint, maar een stuk of wat marathons achter elkaar, over een hobbelige weg met obstakels, zonder routekaart en zonder duidelijke bestemming. Daar kun je niet doorheen vliegen in een hoog tempo. Proberen te versnellen heeft slechts tot gevolg dat je nog sneller uitgeput raakt.

Lees ook Als emoties je overspoelen: go with the flow

Rouw heeft zijn eigen tempo. Het komt en het gaat zoals het zelf wil, soms in alle hevigheid, allesomvattend, allesverslindend. Dat is waar coaching zeker bij kan helpen: je aanpassen aan het tempo, kijken wat bij jou past zodat je het beter aankan, je minder snel uitgeput raakt en het ‘ondergaan’ makkelijker wordt.

Rouw is net als liefde: niet te meten

De grote vraag is dan hoe je daarmee omgaat, hoe het draaglijk wordt. Daar kan ik in een kennismakingsgesprek (of een blog) geen kant en klaar antwoord op geven. Het is vooraf niet te zeggen wat werkt en hoe lang het duurt. Dat is voor iedereen anders. Net als voor liefde geldt ook voor rouw dat het niet te meten of te ordenen is. Er is geen maatvoering voor.

Het hangt onder meer af van de relatie die je had met degene die je is ontvallen, met je persoonlijke situatie, met hoe je zelf in elkaar zit, met je patronen en overtuigingen, met de mate waarin en de manier waarop jij reageert op stress. Dat zullen we altijd onderzoeken, zodat de coaching is afgestemd op wat jij nodig hebt en wat voor jou werkt.

Pijn wil gezien en gehoord worden

Coaching is niet even een pleister plakken. Was het maar waar. Coaching helpt je de pijn te erkennen en te accepteren, er aandacht aan te geven, waardoor het draaglijk wordt. Met andere woorden: coaching neemt de pijn niet weg, maar helpt je het lijden draaglijk te maken.

Lees ook Het belang van aandacht schenken aan je verlies

Dat is een belangrijk verschil, want pijn en lijden zijn niet hetzelfde. Pijn is er gewoon en het wil gehoord en gezien worden. Lijden ontstaat juist als je de pijn ontkent, als je niet mag voelen wat je voelt, als je probeert maar door te gaan terwijl je er nog middenin zit. Leren omgaan met de pijn, maakt het lijden draaglijk.

Rouwen is werk in uitvoering

Wat voor de een werkt, werkt niet voor de ander. Rouwen is werk in uitvoering. Een coach kan daar maatwerk van maken, met behulp van verschillende technieken en methodes. We zullen bijvoorbeeld kijken naar wat voor jou de moeilijkste momenten zijn, die de meeste stress geven, en wat je op die momenten rust kan geven. We kijken naar verschillende emoties en gedachten, wat die voor jou betekenen en hoe je daarmee omgaat.

Lees ook De drijvende krachten bij stress, rouw en verlies

Als je hoogsensitief bent, zullen we ook kijken wat daarvan van invloed is op je rouwproces en omgekeerd. We zullen verder kijken naar je waarden en je doelen op korte en lange termijn. Waar wil je heen en waar loop je tegenaan? Wat zijn jouw regels, wat moet je van jezelf en wat mag je van jezelf? Hoe zorg jij voor jezelf, maar ook waarin saboteer je jezelf, en waar is nog winst te behalen?

Er is verrassend veel mogelijk in relatief korte tijd, maar niet van vandaag op morgen en niet vanzelf. Coaching vraagt ook van jou als cliënt inzet, want juist door bijvoorbeeld een logboekje bij te houden, bepaalde oefeningen te doen en dingen op een rijtje te zetten, kun je het proces wél versnellen. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar het loont absoluut de moeite.

Het verzorgen van een wond kan pijnlijk, confronterend en onaangenaam zijn, maar gehoord en gezien worden, het liefdevol en met aandacht omgaan met je pijn, met de leegte, het verdriet en het gemis, maakt het stukje bij beetje draaglijker. En je hoeft het niet alleen te doen. Als je wilt, loop ik een stukje met je mee op weg naar heling.

Kijk hier als je meer wilt weten over mij of hoe anderen de coaching hebben ervaren. Wil je meer informatie over de mogelijkheden of een afspraak maken, neem dan contact op. Je krijgt altijd binnen 24 uur een reactie.