Coaching bij veranderingen, verlies, stress, burn-out en hoogsensitiviteit
Je scheiding verdient het om ‘berouwd’ te worden

Je scheiding verdient het om ‘berouwd’ te worden

Scheiden doet lijden. Zelfs als het de minst slechte optie is. Maar scheiden is ook rouwen, een reeks aan verliezen doorleven, afscheid nemen van meer dan alleen een partner. Een scheiding is een niet te onderschatten rouwproces, dat enorm veel stress geeft. Daarom is het de moeite waard om daar aandacht aan te schenken. Een verliescoach kan je daar bij helpen.

Een scheiding is een van grootste verliezen die je kunt meemaakt. Op de zogenoemde Holmes & Rahé-schaal van life events die de meeste aanpassing vergen en de meeste stress veroorzaken, komt een echtscheiding op de tweede plaats en een scheiding van tafel en bed op de derde plaats. Vaak maak je ze allebei mee als er sprake is van een scheiding. Alleen ‘tot de dood ons scheidt’ – het overlijden van een partner – geeft nog meer stress volgens deze schaal.

Lees ook Over verlies

Volgens de statistieken strandt één op de drie huwelijken. Gemiddeld zo’n 30 tot 33.000 per jaar. Het einde van niet-geregistreerde partnerschappen wordt niet gemeten, dus maak er maar gerust een veelvoud van.

Mislukking

Mijn eigen scheiding was één van de donkerste periodes uit mijn leven. De scheiding zelf was in een paar pennenstreken en een bezoekje aan de notaris geregeld, maar alles er omheen was ronduit afschuwelijk. Het leverde zoveel stress op, dat ik kilo’s afviel en een Olympisch vetpercentage kreeg. Achteraf gezien denk ik dat je het gerust een burn-out kunt noemen. Ik was ka-pot.

Boeken over scheiding

Het voelde als een vreselijke mislukking. Hij had binnen een paar weken een ander – wat het bij mij nóg rauwer maakte. Ik voelde me een afgedankt vaatdoekje. Had ik dan werkelijk níets betekend? Terwijl ik zó mijn best had gedaan, er zo hard voor had gewerkt. Ik had zoveel opgegeven en nu stond ik weer met lege handen. Ik had niks meer.

Mijn huwelijk heeft helaas slechts twee jaar stand gehouden, en ik heb langer last van de scheiding gehad dan het huwelijk zelf heeft geduurd. Gelukkig kwam ik terecht in een fijn huis (eigenlijk veel te duur voor mij alleen, maar goed) en kreeg ik hulp en steun van vrienden. Pas toen ik kon zien wat het me heeft opgeleverd, en dat het niet anders had kunnen lopen, wat ik (wij allebei) ook gedaan zou hebben, kon ik in liefde en mildheid terugkijken. Want die relatie was heus ook wel goed geweest. We waren niet voor niets met elkaar getrouwd.

Meervoudig verlies

De beslissing om uit elkaar te gaan is nooit vrijwillig. Het is tenminste geen doel. Dat was niet waarvoor je met elkaar in zee ging. Natuurlijk kan het de beste – of toch de minst slechte – oplossing zijn, waar je samen toe komt in goed overleg, maar het is niet wat je wilt.

Ook bij zo’n scheiding met wederzijdse instemming is er sprake van meervoudig verlies. Van elkaar, van het leven samen, van de liefde, van je identiteit als helft van een stel, van je toekomstbeeld, van wat had kunnen zijn…. Vaak verliest ook minimaal één van de twee de woning, je verliest spullen waar je toch wel aan gehecht was, maar die van de ander zijn – ‘cd van jou, cd van mij, cd van ons allebei’. Je kunt (besteedbaar) inkomen verliezen, tijd met je kinderen, vrienden en kennissen, (schoon)familie.

Lees ook Vijf tips bij rouw en verlies

Als de keuze om te scheiden eenzijdig is, wordt het een nog lastiger verhaal. Dan verlies je mogelijk ook vertrouwen, een stukje zelfbeeld en zelfwaardering. Je kunt terecht komen in een worsteling van verwijten en zelfverwijten. Of nog erger: in een vechtscheiding met alleen maar verliezers.

Complicaties

Alle gevoelens van rouw die er zijn bij het overlijden van een dierbare, komen ook voor bij een scheiding. En vaak nog gecompliceerder, omdat degene die je verliest er nog is. Dat kan betekenen dat er nog hoop blijft bestaan dat het weer goedkomt, waardoor je aan het werkelijke afscheid nemen en rouwen niet toekomt.

Vaak is ook meer dan bij een overlijden sprake van boosheid, verontwaardiging, frustratie, schuld en schaamte, het gevoel te zijn afgewezen, bedrogen, verlaten. Dat zijn lastige emoties, omdat ze je weghouden bij het verdriet en de rouw.

Lees ook Verdriet kent veel gezichten

Ook het verdriet zelf kan lastig zijn, omdat dat de achterkant is van liefde. Die twee zijn zijden van dezelfde medaille. En die liefde kun of wil je niet meer voelen op dat moment. Geen liefde meer voor elkaar voelen is juist vaak de oorzaak van de scheiding. Dus ook dat is al een (enorm) verlies, waar je om mag rouwen.

Ieder voor zich

Na een scheiding is het ieder voor zich, maar dat geldt ook voor hoe je ermee omgaat. Mannen hebben doorgaans een andere manier van rouwen dan vrouwen. Ieder heeft ook een ander tempo. Voor de één was het misschien al jaren aan het gisten en borrelen, waardoor die al veel eerder is begonnen met afscheid nemen dan de ander. Ook eerdere verlieservaringen kunnen een rol spelen in hoe iemand met deze nieuwe verliezen omgaat.

Lees ook Van het ene eilandje naar het andere

Voor iemand die hoogsensitief is, kan het nog weer een ander verhaal zijn. Als HSP ervaar je door je diepgaande verwerking situaties intenser. Van HSP is ook bekend dat ze gevoeliger zijn voor afwijzing. Rejection sensitivity noemt Elaine Aron dat. Verlies komt daardoor nog harder binnen bij HSP, maar voor een scheiding geldt dat helemaal.

Lees ook Waarom rouw bij HSP zo hard binnenkomt

Postrelationele rouw

Het wordt er niet beter op als de omgeving dingen zegt als ‘wees maar blij dat je ervan af bent’ of ‘geen hand vol maar een land vol’. Nee! Daar gaat het nu even niet om! Je hart is gebroken. Je bent gekwetst. Je relatie, je dromen, je toekomstbeeld, je verwachtingen, je leven zoals het was is uit elkaar gespat.

Lees ook Het belang van aandacht schenken aan je verlies

Zomaar dóórleven gaat niet vanzelf. Een scheiding vraagt om postrelationele rouw. Dat doorléven kost tijd. Ik heb wel eens cijfers voorbij zien komen van twee tot vijf jaar vanaf het moment dat het woord ‘scheiding’ voor het eerst viel.

Bewust rouwen, je eigen plaats innemen en betekenis geven aan wat je bent verloren, opent de weg naar een nieuw begin. Een rouw- en verliescoach kan je daarbij helpen. Gun het jezelf, want je scheiding verdient het om ‘berouwd’ te worden.

Kijk hier als je meer wilt weten over mij of hoe anderen de coaching hebben ervaren. Wil je meer informatie over de mogelijkheden of een afspraak maken, neem dan contact op. Je krijgt altijd binnen 24 uur een reactie.